Tavl

En romersk forfatter bebrejder for knapt 2000 år siden vore forfædre deres spillelidenskab. Men hans forargelses sværd er tveægget og rammer ham selv, for smitten kom fra Rom. Når spillebrikker, terninger og stykker af spillebrætter dukker op i nordiske fund netop i tiden efter Kristi fødsel, skyldes det romerne, som vel også har leveret spillereglerne. Det vides, at man dernede spillede et brætspil, hvor to spillere prøver at spærre hinandens brikker inde. Hertil brugtes to eller tre terninger. I det fynske offerfund fra Viemose er der stumper af fire spillebrætter, et antal terninger og henved 80 brikker.

Af Redaktionen

Senere kommer sagaen fundene til hjælp. Vi hører om et spil, som har været yndet i tidlig middelalder, måske også før. Reglerne anes: To sæt brikker af hver sin farve kæmper om en særlig fornem brik. Også her bruges terning. I vikingetidsfund med spillebrikker optræder virkelig nu og da en brik, som skiller sig ud fra de andre.

Et stykke af et spillebræt med spil på begge sider blev fundet i det norske vikingeskib fra Gokstad. Det ene spil er os ubekendt, men i det andet møder vi for første gang i et nordisk oldtidsfund et spil, vi kender. »Mølle« kalder man det nu - et navn uden alder og fornemhed. I egne af landet har spillet da også et andet navn, »Tavl«; det er det gamle nordiske ord for brætspil.

I 1100-tallet dukker skakspillet op, og snart følger damspillet efter. Ligesom tavlspillet lever de den dag idag som gamle ege i en underskov af moderne brætspil. Også denne jul vil de blive spillet - især af børnene. Skulle spillet give anledning til lidt klammeri, vil det ikke være første gang, det sker. Historien ved om tre danske konger, som blev mordere ved brætspillet, og om to, som ikke slap levende derfra.