Skelettet i træet

(Fig. 1) Karl Gustavkrigen (1657-60) er i den almindelige bevidsthed blevet fællesnævner for alle svenskekrigene, og i de mange sagn om »svenskekrigen« er det vel hovedsagelig den, der tænkes på. Kong Karls lynkrig, Overgangen over isen, fred og fredsbrud, belejringen af hovedstaden - der er stof nok, men det, som især har inspireret sagnfortællerne, er selve landets besættelse og den nådeløse guerillakrig, den førte med sig.

Af V. J. Brøndegaard

Billede

Fig. 1: Ingen figurtekst.

Inden for denne sagnkreds udskiller sig en lille, men mærkelig gruppe af historier med fælles tema, nemlig dette: En forfulgt person - oftest en svensk soldat, undertiden dog en dansker - skjuler sig i et hult træ og opdager for sent, at han ikke ved egen hjælp kan komme op. Senere (som regel mange år efter) fældes træet, og skelettet af den ulykkelige kommer for dagen. Et par eksempler vil vise, hvordan historien varieres:

Ved Brændegård i nærheden af Fåborg blev en svensk soldat jaget af egnens folk, og han skjulte sig i en stor, hul eg. To hundrede år senere blev træet fældet, og man fandt soldatens skelet med hjelm, gevær og sabel. Dette er sagnets almindeligste form.

I Bramdrup ved Kolding blev en lille pige så bange for de svenske soldater, at hun kravlede op i en stor ask. Hun faldt ned i den hule stamme og blev først fundet længe efter.

Ved Øster Marie på Bornholm står egen »Brændte Ole« (Swedda Ola). En deserteret svensk soldat, som var kæreste med en pige på egnen, gemte sig i det hule træ. Han kunne ikke komme op igen og døde, uden at pigen turde røbe skjulestedet. Året efter slog lynet ned i træet, flækkede stammen og afdækkede liget.

Ingen af sagnenes fundberetninger er, så vidt vides, arkæologisk bekræftet, og almindeligvis skal man næppe skænke dem større tiltro. Det er tydeligt, at der er tale om et vandresagn, men derfor kan det naturligvis godt have en virkelig tildragelse som udgangspunkt, og i sig selv lyder historien jo ikke så usandsynlig endda. På ovenstående kort er afmærket en række lokaliteter, hvor sagnet optræder. Som man ser, samler de sig om Fyn; måske tør man heri se et fingerpeg om, hvor begivenheden kan være udspillet.

Mærkelig nok kendes der ingen tilsvarende beretninger fra senere krige, hvor polakker, brandenburgere og spanioler huserede i landet. Derimod genfinder man motivet i nyere tyske sagn.