Køkkenskriveren

I serien »Historisk kogebog«, som i foråret lagde ud med »Postejer og tærter«, foreligger nu bind 2, Traditionsrige retter. Det omhandler mad, vi alle kender, men måske ikke så godt. som vi burde; mange af herlighederne er i tidens løb gået noget på afveje (det gælder f.eks. medisterpølsen) og har mistet deres oprindelige kvaliteter. Menukortet - som sædvanlig sammensat af Else-Marie Boyhus - er iøvrigt alsidigt: Sagosuppe, fyldt hvidkål, gåsesteg, benløse fugle, forlorne æg, potkæs, pandekager og æbleskiver, vafler og goderåd samt adskilligt andet. En smagsprøve:

Af Redaktionen

POT-KÆSE

Et pund ost af hvilken som helst slags, som må være lidt gammel, hakkes og kommes i en krukke, 1/8 l god, tyk fløde, et snapsglas rom eller kognak, lidt salt og sukker kommes derpå, og det omrøres godt. Efter nogle dage i hvilke man jævnligt omrører det, er det atter tørt, og man kommer da atter fløde og lidt rom derpå, indtil det er næsten opløst, hvorefter det kan bruges.

(Retten - fra Madam Mangor, 1841 - er et eksempel på, at en reste-ret, som egentlig er opstået af sparsommelighed, har kunnet udvikle sig til noget værdifuldt).

Bind 2 er, som bind 1, indbundet og rigt illustreret, bl.a. i farver. Også prisen er den samme: 43 kr i boghandelen, 34,50 kr for abonnenter ved bestilling hos Skalk. Købet forpligter ikke til anskaffelse af senere bind.