Guldtynget arm
(Fig. 1) Da overportør Andreas Hansen først på sommeren var ifærd med at kulegrave sin byggegrund på Søndergade i Tinglev, gjorde han et oldtidsfund, som sikkert senere på året vil indbringe ham en smuk findeløn: En armring af guld, et bronzesværd og to små bronzeknive, liggende tæt sammen i samme niveau. Desværre tog han tingene op, men Hans Neumann, Haderslev Museum, der kom til stede og synede fundet, finder det overvejende sandsynligt, at det har hørt til en mandsgrav fra ældre bronzealder. Terrænforholdene antyder, at den har været anlagt i vestkanten af en nu næsten udslettet gravhøj. Fundet er nu på Nationalmuseet.
Af Redaktionen
Fig. 1: Fot: Niels Elswing
Sværdet var i brudstykker, men antagelig har det set ud, som skitsen viser - dog kan dele af håndtaget have været af andet stof end metal. (Fig. 2) Grebknappen er heldigvis bevaret; på grundlag af dens form og ornamentik kan fundet dateres til tiden op mod år 1000 før Kristus. Også knivene er af velkendt type. Guldringen derimod er mere usædvanlig trods den yderst enkle form og lige så simple ornamentik. Der findes bronzeringe, som ligner den, men de er bredere og tyndere. Vægten er lidt under 50 gram.
Fig. 2: Ingen billedtekst.
»Guldtynget arm gi'r tungeste hug«, siger Bjarkemål. Ringen i Tinglevgraven er et gedigent, enkelt og kostbart mandssmykke, som har placeret sin ejer højt på bronzealderens sociale rangstige og givet hans sværd vægt.