Gaver fra havet

Det er få af de mange, der har søgt rav ved den jyske vestkyst, som har haft held til at finde et fuldt færdigt ravsmykke, lige til at hænge på en piges hals. Men det er dog sket. For nogle år siden bar en esbjergensisk dame, fru Andrea Olesen - i en moderne sølvkæde - et sådant smykke, vel omkring 7000 år gammelt. Det var en gave fra hendes mand, der havde fundet det i stranden på halvøen Skallingens vestkyst. Nu er ejerinden død, og smykket ligger i en montre på Esbjerg Museum. Og pynter også der.

Af Niels Thomsen

Samtidig er endnu en hilsen fra det undergåede stenalderland i Vesterhavet dukket op, også på Skallingen. Ejerne, kirkebetjent Jens Peter Jensen og frue fra landsbyen Oxby gav afkald på klenodiet. Som danefæ blev stykket vurderet og erstattet og med Nationalmuseets billigelse har også det nu fundet vejen til den ovenomtalte montre.

Fru kirkebetjent Jensen havde også andet liggende, en lille økse af rav, 16 mm lang fra nakke til æg, fundet på Oxby strand. Med lidt skepsis betragter man stykket første gang. Men det er godt nok, hvad så meningen med det har været. Legetøj? Amulet? (fig. 1).

Billede

Fig. 1. Den lille økse der her er skæftet på en nutidstændstik, er et helt enestående stykke. Man fristes til at henføre den til tiden omkring oldtidens slutning pgr. dens lighed med vikingens skægøkse. De to smykker ovenfor må være adskillige årtusinder ældre. Heller ikke de kan tidsfæstes nøjagtigt, men sandsynligheden peger mod en senere del af ældre stenalder.

Arkæologerne går til søs i frømandstøj. Det er unødvendigt her. Vesterhavet giver selv, hvad det har.