Fra sortedødens tid
I årevis havde Oscar Olsen i Stuby ved Vordingborg gået og set på sit brøstfældige stuehus, der nok var ligeså gammelt som en af gårdens længer, der på en bjælke bar årstallet 1777, tyve år før landsbyen blev udskiftet. Nu skulle det altså være! Folk havde tit og ofte sagt, at han fandt nok en skat, når han rev huset ned; hans forgænger på gården havde været påfaldende sparsommelig. - Så lå der virkelig også en skat, bare meget ældre, og den gik hans næse forbi - sådan er loven!
Af Fritze Lindahl
To arbejdsmænd, der hjalp med at grave kælderen ud til et nyt stuehus, blev de lykkelige findere. En halv meter nede stødte de på en lerpotte med sølvmønter samt en benfløjte og nogle dyreknogler. Der var ialt 641 mønter, som vejede 1268 g. Kun to var danske og af kobber, slået i Roskilde i Erik Menveds kongetid; tre var samtidige "hule penninge", de to fra Hamborg og en fra Meklenborg. Resten var turnoser og Sterlinge, henholdsvis 186 og 450 stykker. En række historisk berømte personer passerer forbi: de franske konger Ludvig den IX den Hellige, Philip III den Dristige og Philip IV den Smukke, samt Johan den Fredegode af Brabant, Johan af Herstal - de engelske konger Henrik III, Edward I og II, Alexander III, John Balliol og Robert Bruce af Skotland, foruden flere små møntherrer, som på fastlandet eftermøntede sterlingene. Man anvendte udenlandske penge i Danmark, fordi al udmøntning var standset i den kongeløse tid 1332-1340; men disse udenlandske mønter var langt bedre end de usle kobberpenninge, man herhjemme havde været vant til siden Erik Plovpennings dage. De yngste mønter i fundet er slået i 1330- erne.
Alt tyder på, at lerpotten med sit rige indhold er gravet ned under det lerstampede gulv i et middelalderligt hus, dengang da Valdemar Atterdag kæmpede på disse kanter for at samle land og rige. I årene 1342-48 gik det ifølge Sjællandske Krønike voldsomt til. 1346 belejrede kongen Vordingborg, og et par år efter overtog han Møn og Falster. Det er den niende skat med tidens udenlandske mønter, som er fundet i denne landsdel, et ikke ringe vidnesbyrd om, hvor usikre folk på disse kanter må have følt sig. Men Valdemar kom til forlig med holstenerne om indløsningen af Møn og Falster i 1348, hvorfor har folk da ikke draget deres penge frem for dagen? Samme år kom den sorte død til Danmark og kan have bortrevet dem, som havde kendskab til skattens existens og skjulested.