Fortidsforsøg
Arkæologiens - ikke mindst den forhistoriske arkæologis - store problem er, at fundene, som graves op af jorden, ikke har mæle. Vi må nøjes med at studere dem, gøre os vore tanker om deres fremstilling og brug for på den måde at nærme os menneskene, som engang ejede dem. Det er jo til syvende og sidst det, der er meningen med det hele.
Af Redaktionen
En mulighed foreligger dog, hvorved man kan komme et stort skridt videre: det arkæologiske eksperiment. Vejen går altid over rekonstruktionen, gennem den får man indsigt i fremstillingens problemer, og ved senere at bruge det genskabte kan man danne sig forestillinger om dets funktion. Helt sikker kan man sjældent blive ad denne vej, men visse teorier kan udskydes som umulige, andre fremhæves som mere eller mindre sandsynlige. Trods alt er man kommet målet nærmere.
Heri er intet nyt - ja faktisk har man været klar over det siden arkæologiens spædeste barndom - men først i de senere år har udviklingen taget fart, så at vi nu kan tale om den eksperimenterende arkæologi som et egentligt fag. For engangs skyld har Danmark været med i frontlinjen: flinttilhugning, jernudvinding, stenalderlandbrug m.m. er blevet belyst gennem omfattende eksperimenter, og i »Forsøgscentret« ved Lejre er hele denne virksomhed sat i system (Fig. 1). Dog heller ikke ude i verden har man ligget på den lade side.
Fig. 1. Afbrænding af et rekonstrueret jernalderhus med henblik på senere studier i brandtomten. - Fot: Forsøgscentret i Lejre.
En foregangsmand på dette felt er den engelske arkæolog John Coles, der tidligere har ladet sin røst høre her i bladet (1967:1). For nylig har han skrevet en bog, hvor han, så godt det nu lader sig gøre, sammenfatter, hvad der er nået - ikke blot i hans eget land, men i Amerika, Tyskland, Danmark, kort sagt i alle de egne af verden, hvor opgaven er taget op. Det er der god mening i, for forsøgsvirksomhedens resultater har ofte bred gyldighed, og det er under alle omstændigheder sundt at se, hvad de andre har nået. Det mener også forlaget Wormianum, som har påtaget sig at bringe bogen på dansk.
Lad os plukke i indholdsfortegnelsen: Pløjning. Opbevaring af fødevarer. Husbygning. Transport og rejsning af store sten. Fartøjer og sejlads. Bearbejdning af sten. Metalarbejde. Keramik. Musikinstrumenter. - Om dette og meget andet kan der læses i John Coles' »Forsøg med fortiden«, der er på knap 200 sider og udkommer i slutningen af november. Pris 52 kr. For abonnenter dog 44 kr ved bestilling hos Skalk.