Erfaren mand

Historie og kulturhistorie regnes af nogle for nytteløse fag, men er det så langtfra - et samfund uden dem ville være som et menneske uden hukommelse. At kunne huske er vel ingen livsbetingelse, man dør ikke, selv om man mister evnen, men man driver for vinden. Til erindringen knytter sig jo det vigtige, som kaldes erfaring; den er det, der - mere eller mindre bevidst - styrer vore skridt ind i fremtiden.

Af Harald Andersen

At være erfaren er en anerkendt dyd, men ikke alle har i lige grad anlæg for at lære af det oplevede - det gælder også dem, som er sat til at administrere slægtens store hukommelsesstof. En af de få, som kan kunsten, ses på billedet herover: Peter Riismøller, indtil for nylig museumsdirektør i Ålborg, nu indtrådt i et dådrigt otium. At han besidder en omfattende viden, ikke mindst om middelalderlige anliggender, er i denne forbindelse ikke det vigtigste, ej-heller at han er en fremragende fortæller, der på bedste vis fører traditionen videre efter afdøde mestre som Hugo Matthiessen, Poul Nørlund og Anders Bæksted. Nej Riismøllers særlige fortrin er hans evne til at finde i fortidsstoffet netop det, der kan høstes erfaring af. Talentet kræver redelighed, for også historisk stof kan jo misbruges, har vi desværre set. Den fristelse er Riismøller ikke faldet for.

Vor helt har et omfattende forfatterskab bag sig, men det vil vi forbigå i denne omgang og blot fæstne os ved dets foreløbige slutsten, bogen »Sultegrænsen«, som nylig er udgået fra hans værksted. Riismøller har altid - også i sine tidligere arbejder - haft et åbent blik for den menneskelige forkrøbling, som følger af underernæring. Her er det hele samlet i et stort forfærdende billede, ført helt frem til nutiden og afrundet med egne oplevelser fra et jysk småkårshjem.

Derfor - for hans rige erfaring, som han så rundhåndet deler ud af - har vi givet ham strømpebåndet, Skalks nystiftede hæderstegn.

(Fig. 1)

Billede

Fig. 1: Overrækkelsen af strømpebåndet og af den medfølgende pris på 3000 kr. fandt sted 11. februar på Skalks redaktion. Overrækkeren var rigsantikvaren, professor P. V. Glob, som er formand for Wormianums bestyrelse.