Det længe ventede fund

(Fig. 1) De jægere og fiskere, der nogle årtusinder efter sidste istids ophør strejfede omkring i de vidtstrakte fyrreskove, som dækkede datidens Danmark, havde kun få og enkle redskaber. Blandt dem var nogle karakteristiske, små flintspidser, som af en undrende eftertid er benævnt mikroliter. Vi kender disse ofte utroligt fint tilhugne flintnåle i titusindvis fra ældre stenalders bopladser i Danmark og fra beslægtede kulturer over det meste af Europa og langt ind i Asien og Afrika. Hvor mikroliten er opfundet, kan ikke siges med sikkerhed, men til os er den øjensynligt kommet sydfra. Omkring 8500 før vor tidsregnings begyndelse dukker mikroliter op på bopladser omkring Hamburg, og ikke længe efter viser de sig i Danmark, hvor de som sagt kommer til at spille en fremtrædende rolle og holder sig i brug gennem flere tusinde år. I Jylland synes de at have levet længst, men også her er de forsvundet, da ældre stenalder rinder ud omkring ved år 3000 før Kristus. Agerbrugerne, som nu lægger landet under sig, har ingen brug for mikroliter.

Af Jens Bech

Billede

Fig 1: Jens Bech -66

Hvad er egentlig mikroliter? Direkte oversat betyder dette græske ord »små sten«. Flintsmeden kunne have opdelt sit håndværk på samme måde som hans yngre kollega jernsmeden gjorde, nemlig i grov- og klein. Mikroliterne er kleinsmedearbejde, der klart skiller sig ud fra den grovere produktion. (Fig 2) I begyndelsen er mikroliterne som oftest tildannede af ret tilfældige, uregelmæssige småspåner, men senere udvikles kunsten at slå små, til mikrolitfremstilling specielt beregnede og særligt velegnede flækker til stor elegance. Forvandlingen fra mikroflække til mikrolit sker ved en kanttilhugning.

Billede

Fig 2:Øverst mikrolitflækken, som er udgangspunktet for mikrolitfremstilling- en. Mikroliterne selv har, som billedet viser, ret faste »geometriske« former: lancetter, trekanter, trapezer. De forskellige typer optræder ofte sammen, men i de ældste fund er lancetten dominerende, senere får trekanterne og trapezen deres tid.

Det er ejendommeligt, at skønt mikroliterne er fundet i titusindvis over flere verdensdele og ofte i velundersøgte, af fagmænd udgravede fund, er det forsvindende lidt, vi ved om, hvad meningen med dem er, og hvordan de har været brugt. Ser vi bort fra det fund, som om lidt skal omtales, og som er denne artikels hovedsag, så kender vi fra hele verden kun tre fund af mikroliter siddende på plads i skaft. Disse tre, fra så spredtliggende steder som Algier, Sydtyskland og Sverige, findes nærmere beskrevet i rammen på næste side, og sammesteds omtales enkelte andre fund, som giver vigtige, men mindre direkte fingerpeg om mikroliternes brug. På dette spinkle grundlag kan siges så meget, at mikroliterne har kunnet skæftes som syle eller små knive, og at de har fundet anvendelse som spidser og modhager til pile. løvrigt har man naturligvis forsøgt at udfylde tomrummet i vor viden om flintnålene med teorier af enhver art; tatover redskaber og fiskekroge er således mellem de muligheder, der har været foreslået og diskuteret med iver.

Når man taler om mikroliternes brug, undgår man ikke at nævne de såkaldte flintægodde, der kendes fra skandinaviske - især sjællandske og skånske - fund samt fra lokaliteter i Tyskland, Belgien, Polen og Estland. Det drejer sig om spydspidser og knive af ben. (Fig. 3) De kan være flade eller trinde, men fælles for dem er, at de i siderne har furer, hvor skarpe flintstykker er indsat som ægge og/eller modhager. (Fig. 4) Flintstykkerne er ofte faldet ud, men i de tilfælde, hvor de er helt eller delvis til stede, har det altid vist sig at være utildannede småfliser eller mikroflæk- ker, der er anvendt, aldrig mikroliter, hvad man kunne være tilbøjelig til at vente.

Billede

Fig 3:Neverkærspydet set forfra og fra siden. Det sorte er birketjære. Nederst ser man de to tilbageværende mikroliter udtaget af furerne.

Billede

Fig 4: Jagtscene fra spansk klippemaleri, tilhørende en kulturgruppe, som er beslægtet med de danske »mikrolitkulturer«. Pilen på buestrengen såvel som de tre reservepile har ensidige modhager som loshultpilen og pilene fra Holmegård.

Her kommer nu det omtalte nyfund til og løfter endnu en flig af sløret omkring de gådefulde sten. For fjerde gang - men for første gang i Danmark - er et fund med skæftede mikroliter dukket op, og den store sjældenhed bliver ikke mindre væsentlig derved, at den viser os en ny side af mikroliternes anvendelse.

I 1940'erne fandt en tørvearbejder i mosedraget Neverkær mellem Odense og Middelfart et helt og ganske uskadt flintægspyd med otte flintskærper i sidernes furer, fire i hver, ingen manglede. Han lagde det til tørre i solen, hvilket bevirkede, at

Selv for en overfladisk betragtning er Neverkærspydet et meget smukt stykke og ikke så lidt af en sjældenhed, idet der fra Fyn blot kendes een flintægod foruden denne. Det er 20 centimeter langt og af den flade type, tildannet af et smukt glatskrabet benstykke, sandsynligvis kronhjortknogle. Til fastklæbning af de otte flintskærper i smalsidernes furer har man anvendt et bindemiddel, vistnok birketjære, der endnu sidder tilbage, også der hvor flintskærperne er faldet ud. Lige over skafttungen ses en krans af birketjære, som viser, at spydet har været skæftet og sandsynliggøre, at det er mistet under brug.

Så vidt adskiller Neverkærspydet sig ikke principielt fra andre danske flintægspyd. Det sensationelle er, at de to tilbageværende skærper begge, er utvivlsomme mikroliter. At de seks forsvundne også har været det, bliver man klar over, når man studerer aftrykkene i birketjæren; i oddets bund ser man nemlig tydeligt negativet af den tilhugne kant, som er mikroliternes vigtigste kendetegn.

At de seks mikroliter forsvandt ved optagelsen, er mere end beklageligt. Det havde haft stor interesse at vide, hvilke typer de har tilhørt - om de ligesom de to tilbageværende har været lancetter. Til datering af fundet hjælper mikroliterne ikke stort, her er det selve spydets form, som er det afgørende. Antager man, at dets fremstiller levede omkring 6000 før vor tidsregning, tager man næppe meget fejl.

Neverkærspydet berettiger næppe til at slutte, at mikroliter har haft en
udstrakt anvendelse som skærper i benodde, dertil vejer de mange tidligere fund af flintægspyd og -knive for tungt i vægtskålen. Når alt kommer til alt, er det snarere pilen fra Skåne end spyddet fra Fyn, der rummer nøglen til mikrolitmysteriet. De let forgængelige træpile, der sikkert oprindelig har været ganske almindelige, er nemlig nu yderst sjældne, så hvis mikroliterne hovedsageligt har siddet i dem, er det ikke så underligt, at tågen har sænket sig over de »små sten«.

Det ville være nærliggende at tro, at de forskellige typer af mikroliter også har haft forskellig anvendelse, at for eksempel lancetterne altid har fungeret som »spidser«, trekanterne som modhager og trapezerne som rette ægge, men som man ser, er der intet i det sparsomme materiale, der bestyrker antagelser i den retning. Hvordan det forholder sig, vil fremtidige fund antagelig vise; men man må iøvrigt ikke glemme, at den inddeling af mikroliterne, som vi opererer med, er blevet til ved skriveborde, og at stenaldermanden kan have anlagt et ganske andet syn.

Flintægspydene har antagelig været brugt til jagt, dog muligt også til fiskeri, siden de så ofte findes i moser. Et primitivt fiskespyd mister let sin od, som bliver hængende i genstande på bunden eller måske i ryggen på en fisk. Hvordan Neverkærspydets skæbne har formet sig, vil aldrig blive opklaret, men det er af mindre betydning. Vigtigt er det, at det har bragt os en ordknap, men såre værdifuld hilsen fra vore forfædre i fyrreskoven.

Billede

Fig 5: Algier. En stor trekantmikrolit med skaft af rørknogle er fundet i en skaldynge hørende til en boplads. Den kan have været brugt som syl eller kniv.
Fra Sydtyskland stammer et lignende, men ganske lille redskab.

Loshult, Skåne. I en mose er fundet en del af et pileskaft med to mi- kroliter indsat, den ene som spids, den anden som modhage. Mikroliterne er fastklæbet med og delvis skjult i en harpiksagtig masse, så kun modhagen lader sig nærmere bestemme; det er en lancet, anbragt med den tilhugne
side ind mod skaftet. I Danmark er fundet flere pileskafter af typer, som minder om Loshultpilen, men desværre uden flintskærper.
Mose ved landsbyen Vinkel nær Viborg. Velbevaret pileskaft af een meters længde, bagtil med kærv og rester af bevikling, som formodentlig har fastholdt
styrefjer; forenden (se billedet) er forsynet med en fure, hvor pilespidsen (en mikrolit?) har været indsat. Alderen er ved pollenanalyse bestemt til ca. 6500 før Kristus.
Holmegårds mose, Sydsjælland. Brudstykker af flere pile af omtrent samme alder som pilen fra Vinkel. På en enkelt undtagelse nær har de ikke haft
egentlig pilespids, men selve stagen er tilspidset, og der er sidefure til modhager. I furen på en af pilene ses endnu rester af bindemiddel og deri en ubestemmelig flintflis, som kan være en rest af en mikrolit.

På en lille ø ud for Bretagnes kyst er fundet et menneskeskelet med en trekantmikrolit boret ind i en ryghvirvel. Helt uskadelige har flinthåndværkets lilleputter altså ikke været.

Sluttelig må nævnes et mærkeligt fund fra en stenalderboplads i England. Her blev 35 mikroliter (trapezer og trekanter) fundet liggende på lige linje med en indbyrdes afstand af 4-5 cm. De må have været monteret i et nu bortrådnet træredskab af betydelig længde.
seks af de otte skærper løsnede sig og gik tabt. Senere tog han det med hjem og opbevarede det - indtil i fjor, hvor han solgte det. Via en op
køber i Odense havnede det i en privatsamling på Sydfyn, hvor undertegnede for nogle måneder siden fik det at se.
Tegning: Jens Bech