Reformationshovedstaden Nyborg
Reformationens begyndelse i 1517 er en begivenhed, der er blevet markeret hvert århundrede lige siden, i både Danmark og det protestantiske Nordeuropa. Det er samtidigt et af de helt centrale kapitler i verdensarvsfortællingen om Nyborg Slot og by. Derfor er der en anledning til at markere jubilæet i lyset af de seneste års mange arkæologiske, arkivalske og historiske undersøgelser omkring Nyborg Slot.
I 1517 slog Martin Luther sine berømte teser op på kirkedøren i Wittenberg. Det blev startskuddet til reformationerne i 1500-tallets Europa, der førte til trosskiftet i Danmark i 1536. Den gamle katolske kirke blev erstattet af den luthersk-evangeliske, der er grundlaget for folkekirken i dag. Samtidig blev Nyborg stedet, hvor den nye protestantiske kongemagt skulle iscenesættes. Hvis Martin Luthers Wittenberg var den åndelige hovedstad for Reformationen, så var Nyborg den verdslige hovedstad, residensby for det protestantiske Europas mest magtfulde fyrste – den danske konge.
Nyborg Slot og by dannede rammen om nogle af de centrale personer og dramatiske begivenheder, der førte frem til Reformationen. Det var helt naturligt. Nyborg Slot blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet og var en af de vigtigste kongeborge i Danmark gennem mi…
Bliv abonnent
Du skal være betalende abonnent for at læse hele indholdet af denne artikel.
Log ind her
Velkommen til Skalks e-arkiv og medlemsfordele
Du skal have et aktivt Skalk-abonnement for at få adgang til Skalks store artikelsamling med spændende viden og til rabatordningen i webbutikken.
Brugernavn og password fremgår af mailen ”Dit log ind til Skalk.dk”, som du fik ved oprettelsen af dit abonnement*.
Hvis du ikke allerede har brugernavn og password, skal du registrere dig som medlem ved at klikke her: betalende medlem uden log ind og udfylde formularen.
Til det skal du bruge dit medlemsnummer, som du får sammen med bladet. Medlemsnummeret står på plastikfolien over dit navn. Er du i tvivl, kan du kontakte os på mail ved at klikke her: kontakt Skalk eller på telefon +45 86 27 37 11.
Hvis du mangler brugernavn og password, kan du kontakte os pr. mail, kontakt Skalk, eller telefon +45 86 27 37 11.
Det letter ekspeditionen, hvis du har dit medlemsnummer klar. Det står over dit navn på den plastikfolie, som Skalk udsendes i.
* Gælder fra 2018.