Den danske vinhistorie
Vin er gennem de sidste to generationer blevet en hvermandsdrik i Danmark. Men indtil nu har ingen bundet an med at skrive dette fænomens kulturhistorie. Det råder Annette Hoff oplagt bod på i en nyligt udkommen bog fra Skalks forlag Wormianum, der samtidigt afslutter hendes serie i fire bind om Nydelsesmidlernes danmarkshistorie. I det følgende giver Annette Hoff en smagsprøve på nogle af bogens mange facetter.
Skål!
Vi løfter vore vinglas, hilser på hinanden og siger Skål! Er man i det eftertænksomme hjørne, kan man måske undre sig over, at vi ikke siger Glas!, eftersom det er den drikkebeholder, vi drikker vinen af. Svaret er naturligvis det nærliggende, at denne skålhilsen opstod på et tidspunkt, hvor man drak sin vin af små skåle. Opmærksomheden er derfor blevet rettet mod den sene vikingetid og tidlige middelalder, hvorfra små drikkeskåle af sølv er bevarede, endog som hele drikkesæt – muligvis tidlige, stjålne nadversæt.
Denne forklaring er enkel og logisk, og adskillige sagaer lader konger og stormænd drikke vin af små skåle og udråbe skåle, før man drak. Men hvis man graver lidt dybere og læser originalteksterne til de norrøne fortællinger, viser den forklaring sig ikke at holde stik. Det skyldes, at det kun er i oversættelserne, man find…
Bliv abonnent
Du skal være betalende abonnent for at læse hele indholdet af denne artikel.