Helsekost i middelalderen

SK0119-005_maleri_fransk-banket.jpg
Billede af Histoire d'Olivier de Castille et d'Artus d'Algarbe. © Bibliothèque nationale de France.

Som i dag, var mennesker i middelalderen optaget af deres sundhed. Åreladninger, igler og mystiske afkog fremhæves ofte, når populærkulturen illustrerer middelalderens sygepleje. I nogle tilfælde er det ikke langt fra sandheden. Men middelalderens sundhedsforståelse er langt mere kompleks. For eksempel spillede helsekost og diætetik en betydelig rolle i forhold til at helbrede syge og holde de raske sunde.  

Således er middelalderens sygdomsforståelse knyttet tæt sammen med den måde mad og fødevarer blev opfattet. Nogle af de bedste eksempler på dette er de manualer, der længe før palæo-bølge og glutenfri produkter, sammenkoblede den rette kost med et sundt legeme.


Sygdomsforståelse  

Middelalderens krops- og medicinforståelse byggede i store træk videre på den antikke lære overleveret til Vesteuropa gennem den arabiske verden. Her ha…

Bliv abonnent

Du skal være betalende abonnent for at læse hele indholdet af denne artikel.

eller
Læs mere