Gæstebogen

Tillad os at præsentere: Skalks Gæstebog. Denne nyskabelse er at betragte som en udløber af bladet; emnemæssigt svarer den helt til dette, men vægten er flyttet til nabolandene, som normalt indtager en tilbagetrukket plads. En lang række svenske, norske, engelske og nordtyske årbøger og tidsskrifter fra de senere år er blevet gennemgået med henblik på artikler af interesse for danske læsere og samtidig sådanne, som i stil og velskrevethed svarer til Skalks standard. Forfatterne til de valgte er kontaktet, ingen har afslået at medvirke, og flere har ajourført deres arbejder, fordi nyt materiale i mellemtiden er kommet til. Artiklerne er blevet oversat med en let tilretning for at gøre dem mere tilgængelige og illustreringen i mange tilfælde udvidet og/eller ændret i bladets ånd. Det er tanken, hvis ideen slår an, senere at fortsætte med flere Gæstebøger. Denne har kendingstallet 85.

Af Redaktionen

Stoffet er i den sædvanlige blanding: kortere og længere indlæg veksler med »kronikagtige« artikler og kuriøse småting som dem, man i bladet ofte finder på midtersider og bagside. Hvad »Ældste nordmand« handler om, behøver ingen nærmere forklaring. En klump harpiks æltet med tænderne af en stenaldermand er emnet for en artikel, og gennem et rigt norsk gravfund møder man »Bronzealderfolket på Jæren«. Den store jernalderboplads på Helgö i Mälaren (en slags forløber for Birka) behandles, »Gravens bipersoner« bringes i erindring, og med »Det bør præsten kunne: læse og skrive runer« trækkes skriftens udvikling op. Vikingerne er naturligvis ikke glemt, de mestrede brobygningens kunst, også uden for hjemlandet, og på deres skibe satte de gyldne, prægtigt udsmykkede, vindfløje. Om det velkendte fund af et sådant fartøj, ganske vist uden vindfløj, men med utrolig meget andet, fortælles i »Oseberg-sommeren« på grundlag af udgraverens dagbog.

Med »Stavkirke i voks« og »Sliens vogter« træder man ind i historisk tid - den sidstnævnte artikel handler om en befæstning ved indsejlingen til Slesvig/Hedeby. En havbundshistorie savnes ikke, den beskriver bjærgningerne fra Kronan, det svenske regalskib, som 1676, under Den skånske Krig, sprang i luften ved Öland. »Falkefængere« behandler en speciel side af falkejagten, nemlig indfangningen af selve jægerfuglene, og »Han skal i galgen dø« fortæller, hvordan man tidligere sikrede sig mod bogtyveri (Fig. 1). Et naturfænomens kulturhistorie er beskrevet i artiklen »Nordlys«.

Billede

Fig. 1. Illustration fra artiklen »Falkefængere«.

Der går tråde til Danmark fra flere af de ovennævnte artikler - ja i virkeligheden fra dem alle, blot mere eller mindre tydeligt. Ren dansk i sit indhold er »Hjemmefronten«, som afslutter bogen, den trækker linjerne op for dansk oldforskning gennem de senere år. En mængde fund og oplysninger, som tidligere har været behandlet i Skalk, glider her ind i et helhedsbillede.

Skalks Gæstebog 85 udkommer ca 1. november; den er indbundet og i Skalkformat, 136 sider. Udstyret er tillempet bogformen, men ellers det fra bladet velkendte med mange billeder i farver og sort-hvidt. Prisen er 166 kr i boghandelen, 144 kr for abonnenter. Vi er ofte af læsere blevet opfordret til at udvide Skalk. Det er nu sket.

(Fig. 2)

Billede

Fig. 2. »Stavkirke i voks«.