Fra gubbernes verden
Gamle marknavne er værdifulde fortidslevn, både i overført og i mere direkte betydning. Stednavnene optræder blandt andet på de detaljerede kort, som blev opmålt og anvendt ved de store landbrugsreformers jordomfordelinger omkring 1800, og de kan undertiden række en hjælpende hånd til arkæologien ved at røbe noget om tidligere aktiviteter. Navne med forleddet »snekke« har tidligere været omtalt her i bladet (se Skalk 1995:4) - nu er det »tofte« - navne, der skal ses nærmere på.
Af Svend Åge Tornbjerg
Toft kan oversættes til en slags bebygget areal - et område specielt beregnet til den enkelte gårds bygninger og nyttehave og altså unddraget det almindelige landsbyfællesskab. Når navne som Gammeltoft, Toftehøj osv optræder langt fra en af vor tids landsbyer, er der grund til at formode, at der engang har ligget en eller flere gårde på stedet. Gennem nogle år har Køge Museum samarbejdet tæt med lokale amatørarkæologer og systematisk afsøgt en række af disse »toft«-lokaliteter, og udbyttet var over forventning. Så at sige hvert sted fandtes der bebyggelsesspor som ildskørnede sten, potteskår, hvæssesten og metalsager. De sidste er af særlig interesse, fordi de ofte kan tidsfæstes nogenlunde sikkert, og deres alder var gerne germansk jernalder og vikingetid.
Amatørarkæologen Benny Christiansen gennem vandrede i 1995 tålmodigt et område nær ejendommen Toftegård, ikke langt fra Strøby på det nordlige Stevns. På en svag højning i ellers fladt terræn stødte han på flere små sølvstykker - arabiske mønter, foruden dele af armringe og barrer. Det kunne være en delvis oppløjet sølvskat, og museet foretog hurtigt en lille prøvegravning på 3x3 m. Herved fremkom mere sølv, men til vor overraskelse også stumper af forgyldte bronzesmykker og flere jernpilespidser. Under pløjelaget var et ganske tyndt kulturlag med lidt keramik, og derunder kunne ses stolpehuller, men ikke mere af den forventede skat. Udgravningen blev fyldt op igen, men under dette bemærkede sølvfinderens kone, Liselotte Christiansen, et uanseligt stykke guldblik, mindre end en fingernegl stort. Efter forsigtig rengøring kunne der skelnes et præget motiv - to personer vendt mod hinanden - og det stod klart, at Sjællands første såkaldte guldgubbe var fundet.
En efterfølgende afsøgning af et større område mangedoblede fundmængden. Nye former kom til - beslag, dragtspænder, vægtlodder, sværdgreb og glasperler. Hvad der i begyndelsen blev antaget for at være en vikingetids sølvskat, viste sig hurtigt at være en stor bebyggelse af noget længere varighed, og samme efterår blev der sat ind med en større prøvegravning.
Det viste sig hensigtsmæssigt at følge to forskellige strategier på én gang. En gravemaskine anlagde lange søgegrøfter, hvori de sædvanlige stolpehuller og gruber fremkom og bidrog til at afgrænse bebyggelsen. Denne var betydelig og omfattede et næsten 100.000 kvadratmeter stort område. (Fig. 1)
Fig. 1. En af Toftegård-bebyggelsens mange overraskelser er disse syv små guldfoliestykker med billedpræg. Flere har været krøllet sammen, men omfavnende par kan dog genkendes, undtagen på den til venstre, som forestiller én person. Hvordan de såkaldte guldgubber har været anvendt - som tempelpenge, ved bryllupsceremonier eller andet - er fortsat et åbent spørgsmål (se Skalk 1987:2). - Fot: Flemming Rasmussen.
Mere iøjnefaldende var imidlertid, hvad der dukkede op i de ti finmaskede sold, der ved en skare frivilliges ihærdige indsats efterhånden åd sig gennem 324 kvadratmeter muldjord - svarende til fire gange så mange trillebørfulde. Fundenes kvalitet var overraskende. Den første guldgubbe fik selskab af flere, pilespidsernes antal kom op på fyrre, og stykker af mange forskellige dragtspænder fra germansk jernalder og vikingetid kom til. Fra værkstedsafdelingen kan nævnes affald fra jernsmedning og bronzestøbning samt halvdelen af en dragtspændemodel af bly, som må have været brugt ved tilvirkning af de støbeforme, som bronzespænderne blev til i. Mere hverdagsagtige er ting som knive, segl, nøgler, stegegafler, søm og nagler samt hvæssesten. Til den eksklusive klasse hører perler af halvædelsten, næsten 80 skår af frankiske glasbægre, en lille sølvtorshammer og et par rågranater (se Skalk 1995:1). Langtfra alt kan nævnes her, men tre mærkelige trekantede bronzebeslag med dyreornamentik må med i opremsningen. Stammer de fra skrin, har der været mindst to af slagsen. (Fig. 2, fig. 3)
Fig. 2. Et udvalg af skår fra frankiske drikkeglas. Stykket til højre er den nederste del af et såkaldt snabelbæger, som også er vist i rekonstruktion. - Fot: Flemming Rasmussen.
Fig. 3. Trekantet bronzebeslag, som måske stammer fra et skrin. Pladen er samlet af tre brudstykker, som fandtes op til 35 m fra hinanden. Rester af to tilsvarende beslag, begge forgyldte, blev fundet isamme område af bebyggelsen. - Fot: Flemming Rasmussen.
For tyve år siden ville man være gået bagover af benovelse ved alt dette. Arkæologien er i mellemtiden blevet forvænt med bebyggelser af så stor rigdom, at ordet ligesom er faldet i værdi. Alligevel: et sted med så mange fund, hvoraf flere mildest talt er usædvanlige, bør man undersøge nærmere, og da navnlig når marken skal dybdepløjes på grund af de mange specialafgrøder, som dyrkes på det frugtbare Stevns. Fund og omstændigheder var i orden, og med midler fra rigsantikvaren kunne der tages alvorligt fat i 1996.
Et udgravningsfelt blev åbnet for at se, hvad der kunne gemme sig. Tydeligst var et 10-30 cm tykt, sort lag i feltets nordøstlige del. Farven skyldtes store mængder trækul, og desuden var der mange varmesprængte sten. Begge dele genfandtes i omkring tres runde gruber, op til 2 m i diameter og 50-70 cm dybe, med varmepåvirkede indersider, og de skal sikkert forstås som jordovne. Ovnområdet var dækket af et kulturlag, som også fandtes øverst i gruberne. Heri fandtes knogler af tamdyr, fugl og fisk, sager af jern, bronze og glas, foruden stykker af støbeforme.
Vigtigst var dog stolpehullerne, hvoraf kunne udskilles fem store hustomter. Nogle var velbevarede og havde få forstyrrelser. Der er tale om 37-40 m lange krumvægshuse med spor efter ydre skråtstillede stolper. To indgange var placeret over for hinanden i vestenden og en enkelt i østenden, og rumopdelingen synes at gå igen med et lille indgangsparti i vest, hvorfra der var adgang til husets største rum, som var op til 12 m langt og 7,5 m bredt. (Fig. 4, fig. 5, fig. 6, fig. 7)
Fig. 4. Udgravningsfeltet med de fem krumvægshuse, nummereret efter alder. Jordovne og ældre anlæg er ikke vist. I hus 1 fandtes stempeldekorerede skår fra yngre germansk jernalder. Hus 2 og 3 rummede lokal keramik og frankisk glas, mens der i hus 4 og 5 fandtes slavisk keramik og en arabisk mønt, sager fra ældre vikingetid. Vægspor sås kun i den sydligste hustomt i form af en tilkastet grøft. De andre huse har vel haft noget lignende, men ikke så dybt nedgravet, at sporene har overlevet det efterfølgende årtusindes dyrkning. Det havde til gengæld nedgravningerne til husenes udvendige, skråtstillede støttestolper.
Fig. 5. Grundplan af krumvægshus med spor af tagstolper, væggrøft og ydre støttestolper.
Fig. 6. Til venstre luftfotografi af krumvægshuset med stenfyldte stolpehuller og væggrøft, hvoraf et udsnit er vist øverst til højre. Derunder et forslag til rekonstruktion af væggen, sat af skiftevis brede planker og smalle, indkilede pæle.
Fig. 7. Perler af halvædelstenene bjergkrystal og karneol, begge dele hentet langvejsfra. - Fot: Flemming Rasmussen.
Et af husene (nr 3 på oversigtsplanen) fortjener særlig omtale. Det var 37 m langt og havde - som det eneste - bevaret spor af en væggrøft, ud fra hvilken væggenes forløb kan skønnes for de øvrige hustomter. Tagstolperne var dels placeret parvis, dels enkeltvis som midtsuler - en kombination, som genfindes i det nordligste hus, men som ellers ikke tidligere er set. Såvel væggrøft som stolpehuller var tæt pakket med store og små vandrullede flintesten, som må være hentet ved kysten, formentlig et par kilometer borte, hvor Strøby Ladeplads ligger i dag. De største sten lå gerne langs væggrøftens ydersider, mens stenene i midten var mindre og øjensynligt faldet ned i grøften efter væggens bortrådning eller snarere nedrivning. Midt i grøftebunden opdagedes regelmæssige spor efter små pæle, som var rammet 25-40 cm ned under grøftens bund. Lignende mærker er tidligere bemærket i hallerne ved Lejre, og de skal vel fortstås som spor efter spinkle indkilede pæle, som har tætnet mellemrummene mellem vægplankerne og samtidig virket stabiliserende.
At stenfylden ved væggens fod kan være hensigtsmæssig til afledning af regnvand, er klart. Det undrer dog, at konstruktionen ikke er fundet oftere, og hvorfor skulle også tagstolperne stenpakkes? Det besynderlige træk, at man ikke har brugt de lokale marksten, men i stedet har hentet stenene ude ved kysten, antyder en prestigebetonet byggeskik snarere end en rent praktisk foranstaltning. Bygningerne er efter fundene at dømme ikke samtidige, men har nok afløst hinandensom hovedbygninger i en bebyggelse, som vi endnu ikke kender hverken struktur eller omfang af. De mange sager fra Toftegård adskiller sig ved værkstedsfundene samt de importerede og lokale luksusgenstande fra egnens øvrige bebyggelser, som efterhånden kendes. På en af disse, ved Varpelev, er der gravet ganske meget, men her er fundene mere jævne, og husene er både mindre og af andre konstruktioner. Toftegårdhusenes format og indretning frister til at foreslå, at en magtfuld og velhavende slægt har haft sit sæde her.
Hvordan blev de mange fremmede sager transporteret til Stevns? Ad søvejen, naturligvis, men så må der også have været en tilhørende landingsplads, og den kan have ligget ved Tryggevælde Å, hvor der et sted 1940-41 fandtes meget vikingetidskeramik. Løsningen af dette spørgsmål og meget mere står på ønskesedlen for de kommende år. Der er nok at tage fat på. (Fig. 8)
Fig. 8. Cirkulært dragtspænde af bronze med gribedyrsmønster fra vikingetiden. / den lille ring, som skimtes nederst, har man kunnet hænge småamuletter, glasperler eller lignende. - Fot: Flemming Rasmussen.