
Da brødet blev fransk
Skønt vi har spist brød i årtusinder i Danmark, er opskrifter på det daglige brød ikke kendt før godt op i 1800-årene. Hvad enhver husmoder vidste, var der ikke nogen grund til at skrive ned. Derfor ved vi ikke meget om fremstilling af hverken brød, grød eller brygning før ret sent. Den første trykte kogebog på dansk fra 1616, som er genudgivet af Skalks forlag Wormianum, har ganske vist et afsnit om bagning, men det består blot af generelle betragtninger om, hvad man skal vare sig for, når der skal bages rugbrød. En egentlig opskrift får vi ikke. Kager blev derimod betragtet som noget særligt, og her giver kogebogen en enkelt, detaljeret opskrift. Allerede i den meget udvidede udgave, som udkom godt 30 år senere, er der et væld af opskrifter på kager og tærter, men stadig ingen på brød.
Af Bi Skaarup
Læs artikler 1957-2015 Bliv digital abonnent
Læs alle artikler 1957-d.d. Læs artikel
10 kr.