
Brændevinskrigen
Brændevinens ælde er ikke helt så stor, sont visedigteren forestiller sig, i hvert fald går den ikke tilbage til Noa, ja ikke engang til Gorm. Snarest var det omkring år 1100, man i Italien først fremstillede ildvandet ved benyttelse af den allerede da kendte destillationsmetode. Det til grund liggende produkt var i begyndelsen almindelig vin, så helt billig var den nye drik ikke, og i den første tid brugtes den da også hovedsageligt som universalmiddel mod alle mulige dårligdomme, men man var ikke blind for dens særlige virkninger, og da man opdagede, at den kunne fremstilles af så let tilgængelige fødemidler som kom, fik den meget stor udbredelse. Det undgik ikke myndighedernes opmærksomhed, de var -dengang som nu - på jagt efter egnede skatteobjekter og fandt i brændevinen et sådant. Brændevinsbrænding blev belagt med afgifter, og for at kunne inddrive dem indførtes et bevillingssystem, som sikrede, at ikke alle og enhver kunne give sig af med denne virksomhed. Det gjorde de naturligvis alligevel, hjemmebrændingen florerede, og følgen blev en strøm af forordninger til regulering og ind-skærpning af bestemmelsen.
Af Harald Andersen
Læs artikler 1957-2015 Bliv digital abonnent
Læs alle artikler 1957-d.d. Læs artikel
10 kr.
Udgave: Skalk 2000:4 © Skalk og forfatterne. Gengivelse er kun tilladt efter skriftlig aftale og altid med tydelig kildeangivelse. Redaktør: Louise Mejer. Ansvarshavende redaktør: Jacob Buhl Jensen.
