Århundreders nar

Bondesønnen Till Uglspil blev ifølge overleveringen født i nærheden af Braunschweig og endte sine dage i Mölln syd for Lübeck. Hans gravsten med dødsåret 1350 vises endnu, men den er af nyere dato, og i virkeligheden er det temmelig tvivlsomt, om nævnte Uglspil nogensinde har levet. Det er nu mindre væsentligt - historierne om hans respektløse skarnsstreger gør ham mere nærværende end nogen historisk person. Hans utallige påhit rammer høj som lav, og altid får han latteren på sin side. Folk morede sig - herremand og præst, men først og fremmest borger og bonde. Megen opsparet bitterhed i fortidens klassedelte samfund fik udløsning gennem de frimodige beretninger.

Af XX

Uglspils popularitet var overvældende. Allerede i slutningen af 1400-årene, kort efter bogtrykkerkunstens opfindelse, kom de første bøger om ham. De blev oversat - også til dansk - og genudgivet atter og atter, helt op til vor tid. Undervejs blev historierne udbygget og »forbedret«, som skik var med folkelig litteratur, men Uglspil forblev Uglspil. Hans ånd og tone lod sig ikke udrydde.

I 1840 fik forlæggeren A. C. F. Flinch den gode ide at lade tre talentfulde, men endnu ganske unge og næsten uprøvede tegnere, Lorenz Frølich, J. Th. Lundbye og P. C. Skovgaard, udføre et sæt Uglspil-illustrationer med henblik på en nyudgivelse. Den blev nu ikke til noget i første omgang, men fyrre år senere, i 1881, kom den og pustede med det nu højt anerkendte kunstnertrekløvers hjælp nyt liv i den gamle folkehelt. Wormianum har fundet netop denne udgave så interessant, at den burde tilbydes Skalks læsere. Det sker hermed. Bogen er nysat og med nutidig retskrivning, men i øvrigt uforandret. Hele det store billedmateriale - ialt 36 tegninger - er naturligvis bibeholdt.

Bogen om Uglspil er på 48 sider. Pris: 58 kr i boghandelen, 48 kr for abonnenter.